Freelance-Danmark.dk

 

Cypern - et land der bare skulle køres over af alle


 

Forside
Radio
Eksempler på artikler:
Her er duCypern blev kørt over
Til erhvervslivet
Kurser mm.
Hvad kan en web-redaktør
Fotograf

 
Reportagebil i fuld fart

Adresse

Hovkrogvej 40
5500 Middelfart
Telefon 64 40 19 56 / 22 13 07 14
e-mail:
mail@ freelance-danmark.dk


blå linje
Tekst: Jan Simmen

I virkeligheden, er det et tegn på, at EU's 3 instanser er blevet mere professionelle i deres kommunikationsstrategi. Men derom senere. Det er deres egen skyld, cyprioterne. Ja, de er vel grækere, der bare ikke har styr på noget som helst, og det er derfor, de selv skal til lommerne for at komme ud af den suppedas, de selv har bragt sig i. Sådan omtrent lyder det fra Merkels kontor, og tyskerne elsker hende for den analyse. Det er godt nyt for Tysklands leder, der jo håber på genvalg.

De flest andre EU-lande er trætte af de "dårlige elever i EU-klassen", de såkaldte PIIG landene, der nu åbenbart tæller endnu et land fra de varme, og derfor uansvarlige egne. Nå, ja, Irland er måske ikke så varmt et land, men alligevel. Dernede sydpå er det iltre, dovne og kan ikke finde ud af andet end at protestere og forbruge penge, de ikke har. Ik'?

EU Kommissionen har længe været træt af EU's vel varmeste land, Cypern, hvor russere har bosat sig, udnyttet et (meget) lempeligt banksystem, lave selskabsskatter, men især den her metode, hvor INGEN (banker) spørger til, hvor pengene stammer fra. Med andre ord, er Cypern det perfekte sted at vaske kriminelle penge fri for mafia snavs. Se DET irriterer Kommissionen virkelig meget. Med god grund, kan man jo mene.

Derfor var Kommissionen, og især deres sendebude, da også ude og fortælle om, at det netop er den slags mafiapenge, de var efter, når de nu indefrøs alle beløb over 744.000 kroner (100.000 Euro). Se, DET heder faktisk at "prime" i almindelig kommunikationsteori. En yderst kendt metode, som alle journalister og politikere burde kunne gennemskue. Man "gøder Jorden" for det, der så kommer sidenhen. De fleste medier åd den forklaring råt, forklarede "at det var et særligt tilfælde", underforstået, at normalt ville Kommissionen aldrig gøre noget lignende mod andre lande.

"Svigtet og snydt af EU"

Befolkningen i Cypern føler sig svigtet af EU. Grækerne fik hjælp, og ingen af de græske borgere fik indefrosset deres konti. Det samme gælder alle andre af de kriseramte lande, så Cypern er et særtilfælde.

Men for pokker: Hvis de kan lave særregler for Cypern, hvorfor skulle noget lignende ikke ske for andre? Regler og principper skal overholdes. Hvordan kan man lade almindelige borgere betale for, at landet er kørt bankerot, selv om de ikke selv har en klar andel i skylden? For Cypern har ikke handlet så uansvarlig som Grækenland. Faktisk var Cypern med i krisehjælpen til Grækenland, på anbefaling af EU. Vist har to cypriotiske banker investeret alt for mange penge i græske statsobligationer. Men det er jo stadig ikke de almindelige borgers "skyld". Uanset hvad, så er det Grækenlands økonomiske nedsmeltning, der på alle måder nu vælter den lille cypriotiske økonomi.

Hvis vi nu for nemheds skyld ser på selve ideen med, først indefryse og siden beskatte alle formuer. Vil det virkelig ramme millionærer fra Rusland eller andre, der prøver at unddrage skat mm? Jeg tvivler. Undersøgelser viser allerede nu, at jeg har ret i mine tvivl.

Rammer de fornuftige

Det er dem, der har sparet op og ikke levet over evne, som man jo netop påstår, at grækerne har gjort, og så pensionisterne, der betaler. Pension er nemlig som hovedregel en privat opsparing på Cypern. Så nej, det indgreb virker ikke efter den påståede hensigt. Til gengæld kan vi få lidt ro igen, nu hvor EU, og dermed os, har fået forgældet det lille land så dybt, at det ikke lige vil rejse sig foreløbig. Ja, hvis det da ikke var for et enkelt trumfkort. Cypern har nemlig enorme naturgas-reserver, der bare ikke er hentet op. Men det bliver nok næppe staten, der får lov til at udvinde og tjene på det eventyr. Cypern er nu alt for forgældet til at have råd til den slags eventyr...


pressekort
blå linje