blå linje Folketinget betalte for podcastproduktioner, her et billede af en gammel middelalderbibel, en kalk og et sværd

Til historie og religionsundervisning: Podcasts på mange medieplatforme

For at gøre det så nemt som muligt, og tilgodese de mange forskellige måder vi i dag bruger de elektroniske medier på, så har vi lagt vores podcast's ud på mange forskellige platforme.

Du finder dem på

Itunes: Derudover kan de også findes på iTunes. Det nemmeste er hvis du søger på journalistens navn: Jan Simmen eller her:




Mere om podcastserie som går i fodsporet på Martin Luther

God nok er udgangspunktet Martin Luthers brud med romerkirken år 1517, men podcastserien favner emnemæssigt meget bredt, og kan derfor bruges genrelt i religion- og histoieundervisningen.
Der er kræset om lyden og arbejdet med forskellige storytellingsmetoder. Alt samme for at gøre det så spændende som muligt. Niveau-mæssigt er der også en spredning. Så mens den ene udsendelse måske er mest egnet til lidt ældre elever, eller endda gymnasielever eller undervisere, så er andre mere velegnede til yngre elever. I vores 8. udsendelse hav vi lavet en en kriminalhistorie, som bruge humoren som motor for fortællingen. Dog egner ingen af de her podcasts til de helt unge skoleelever.

Hvem og hvad: Folketinget støttede produktionen af vores podcast

Folketinget besluttede at 500 året for Martin Luthers teser skulle fejres. Medier kunne søge om at få støtte til produktioner der ville fortælle historien og historierne bag.
Den opfordring fulgte vi.
Vi fik bevilget til at producere 7 radioindslag der også kunne bruges som podcasts. Vi producerede 8. Udsendelserne er gratis og blev sendt over netværket af ikke kommercielle radioer.




Podcast serie får medieomtale

I begyndelsen af produktionen blev der sendt en pressedelelse ud. Det medførte medieomtale her og der.
Fx

I fodsporet på Luther: Ny lyttervenlig podcastserie ser på konsekvenserne af reformationen – også de mere ukendte

i Fredericia Avisen.

Eller i Fredericia Dagblad:

Podcast-serie om reformationen


Fredericia: Hekseafbrændinger, ligestilling mellem kvinder og motionsrum. Det er ikke småting Luthers reformation får æren og skylden for - afhængig af briller og historie. Men hvad er sandt? Det er, hvad en ny udsendelsesrække og podcastserie på mindst syv udsendelser nu vil se nærmere på.


Da podcastserien om Luther på trods af et meget lille markedsføringsbudget næsten blev et hit fik serien medieomtale i forskellige medier. Fx i Fyens Stiftstidende:

Reformation: Middelfarter får Luther ud over rampen

Over 200.000 har nu hørt Jan Simmens postcast-serie om den kendte reformator. Middelfart: Over 40.000 har i løbet af få uger hørt ...(læs mere tryk her)

eller næsten samme artikel i Fredericia Dagblad her

Men også på universiteterne fik serien både ros og omtale, som du blandt andet kan læse på Århus Universitets hjemmeside:

Nye podcasts om reformationen

Journalist Jan Simmen har produceret en række roste podcasts om reformationen, hvor flere af LUMENs forskere deltager...
...I den sidste af seriens podcasts har Jan Simmen anlagt en mere humoristisk vinkel og sat sig for at opklare hemmeligheden bag Martin Luther og reformationen.(Fortsæt)



Stofområder

Jeg var er den eneste danske journalist der endnu er lykkedes at få et interview med Parlamentsformand Martin Schulz

Generelt er jeg bedst til de mere tunge historier. Naturligvis kan jeg levere en hurtig nyhedshistorie, men jeg er ret sikker at andre er bedre til det. Researchtunge historier er også hvad jeg selv holder meget af.

Men jeg har især beskæftiget mig med EU, og energipolitik (som redaktør for radioens energimagasin) og videnskabsjournalistik, som fx selvmordsforskning. Desuden læste jeg i tidernes morgen middelalderarkæolog og historie (inden journalisthøjskolen), så historie er bestemt også et område jeg ved noget om. Eller i punktform, så er jeg journalisten til:

  • Reserchtunge historier
  • EU som stofområde (har været ansat i diverse stillinger i Bruxelles)
  • Videnskabsjournalistik
  • Arktiske historier


På mange platforme: Fra tekst til radio

Astronomi og planetjagt, exoplaneter

Jeg begyndte i sin tid som avisjournalist. Da jeg så sagde mit arbejde op og begyndte at arbejde som freelance-journalist fandt jeg hurtigt ud af, at aviserne ikke var noget jeg kunne leve af. På trodsa af at min gamle arbejdsplads havde hyret mig som redaktør og journalist for deres nye satsning. En ejendomsavis, som jeg startede op og drev i over et år.
Heller ikke den efteruddannelse på et halvt år som web-redaktør var nok.

Jeg begyndte at koncentrere mig om fagblade, men måtte hurtigt sande, at jeg endnu havde meget at lære. Hurtighed var afløst med et krav om grundighed. Vinklerne skulle være skarpere, og alt det lærte jeg så.

Men når man har lært at researche, så er selve mediet ikke så vigtigt mere. Jeg begyndte at producere journalistiske indslag til radioen og havde det som en fisk i vandet. Når man nu kan det der med koder samtidig, ja så er det med at lave podcast lige til højrebenet. Det er ikke noget særligt, i dag er det med at arbejde på flere platforme normalt. Som strategisk chef for Europas største radionetværk lærte jeg dog, hvilke historier egner sig til hvad. Eller hvad der understøtter hvad. Så kort sagt, så producerer jeg gerne:

  • Radioindslag
  • Podcast, journalistiske og til undervisning
  • Artikler til fagblade mm.
  • Research
  • Podcast til PR, fx turistervherv (på engelsk)
  • Tværmediale journalistiske projekter
  • Web-redaktør opgaver, som fx drift og vedligeholdelse af hjemmesider med interne- og eksterne nyheder


Podcast: Freelance-journalist til en bred vifte af opgaver

På ekspedition, blev dagligt sendt på DRUanset om du leder efter en journalist til at lave tekster,radio eller podcast så er du havnet på det helt rigtige sted.

Alt fra radioudsendelser, over artikler til fagblade og aviser er kommet fra mit tastatur.

I dag arbejder de fleste journalister på tværs af mange platforme, og det gør jeg nauturligvis også. Produkterne er altid målrettede til mediet men naturligvis også målgruppen.
Jeg har stået for adskillige journalistiske websider hvor jeg har lavet alt fra selve hjemmesiden til teksterne på siderne.

Hvis du har en opgave jeg selv ikke kan løse, så kender jeg sikkert nogen der kan. Freelance-Danmark fungerer nemlig også som netværk mellem en gruppe specialiserede journalister og fotografer.


pressekort
blå linje