Der er noget særligt ved at stå ved havet. Lade blikket glide ud på en uendelige rejse mod horisonten. Se havfuglene, måske et skib i det fjerne. En følelse af frihed.
I klart vejr kan man næste bilde sig ind, at man kan se til verdens ende. Men… der er noget der forbliver skjult uanset hvor klart vejret er. En verden der er meget større end den jeg kan se. Nemlig den der befinder sig under havets overflade.
Den har pirret menneskets fantasi i uendelige tider… altså den verden man ikke kan se. For hvad gemmer den? I middelalderen og langt oppe i tiden troede man på, at der fandtes en slags spejlverden dernede på havets dyb. Med konger, havfolk, havkøer og… naturligvis uhyrer. Når vi er ved det sidste, så drager den dag i dag hobetal af turister til fx Loch Ness for at se et glimt af et søuhyre, hvis sagn er ligeså gammelt som sagnet om havkongen Neptun. Troen på det ukendte lever stadig.
Som du siden skal høre, er den verden der skjuler sig under verden i stort omfang stadig ukendt ”land” for os mennesker.
Nede i dybet lever et utal af fisk, og andre dyr. Væsner vi aldrig kommer til at se.
Dog kan man være heldig at se glimt af pattedyrene der lever i havet. De kommer op for at få luft, og så ser man en rygfinne eller måske endda en hale af en hval. Nogle af dem er sande havets giganter, store som huse, mens andre er knap så store. Udsendelsen her drejer sig om et af havets mindste hvaler, marsvinene.
I Lillebælt er et af verdens tætteste og største bestande af netop de små hvaler, der, for det utrænede øje, godt kunne minde om de lidt større delfiner. Vi skal dog tale med en person der forsker i marsvin og nok er alt andet end ”utrænet”. Han heder Jonas Theilmann og er seniorforsker for institut i bioscience i Roskilde, Århus Universitet. At Århus Universitet har en afdeling i Roskilde, hvor der jo ellers ligger et andet universitet, lader vi ligge.
Støjhelevede under vand
Det her er historien om Danmarks mindste hvaler. For… er den egentlig truet? Du vil høre en positiv historie om, at det går godt for marsvinene. I hvert fald for den bestand der ikke er i Østersøen, for den bestand er der kun ganske få dyr tilbage af. Hvorfor og hvordan det hænger sammen kan du høre i vores podcast.
Du vil også høre om en ny trussel du sikkert kender, men aldrig har tænkt på, at det skulle kunne true livet i havet: støj.
Det er også historien om den første permanente lyttestation ved Lillebælt, som faktisk er åben overfor alle.
Netop ved Middelfart drev man marsvinefangst igennem tiderne. Du vil høre om, at på en måde så lever nogle af Middelfarts indbyggere stadig delvist af de kloge pattedyr.
Vi tager også en tur tilbage i tiden og beretter om hvalfangere, og en særlig stank, der dengang må have ligget tungt over byerne. Hvad det er for en stank, og hvordan den hænger sammen med netop hvaler og korsetter, ja det kan du høre i vores udsendelse her.
Du kan også høre et foredrag om marsvinet og den nye lyttestation ved at trykke her
Se, eller måske rettere, lyt til podcasten'en på youtube her:
Foredraget kan du hente her:
Podcast om Forskning på mange medieplatforme
For at gøre det så nemt som muligt, og tilgodese de mange forskellige måder vi i dag bruger de elektroniske medier på, så har vi lagt vores podcast's ud på mange forskellige platforme.
Itunes: Derudover kan de også findes på iTunes. Det nemmeste er hvis du søger på journalistens navn: Jan Simmen eller her:
En podcastserie som går i fodsporet på Martin Luther
God nok er udgangspunktet Martin Luthers brud med romerkirken år 1517, men podcastserien favner emnemæssigt meget bredt, og kan derfor bruges genrelt i religion- og histoieundervisningen.
Der er kræset om lyden og arbejdet med forskellige storytellingsmetoder. Alt samme for at gøre det så spændende som muligt. Niveau-mæssigt er der også en spredning. Så mens den ene udsendelse måske er mest egnet til lidt ældre elever, eller endda gymnasielever eller undervisere, så er andre mere velegnede til yngre elever. I vores 8. udsendelse hav vi lavet en en kriminalhistorie, som bruge humoren som motor for fortællingen. Dog egner ingen af de her podcasts til de helt unge skoleelever.
Hvem og hvad: Folketinget støttede produktionen af vores podcast
Folketinget besluttede at 500 året for Martin Luthers teser skulle fejres. Medier kunne søge om at få støtte til produktioner der ville fortælle historien og historierne bag.
Den opfordring fulgte vi.
Vi fik bevilget til at producere 7 radioindslag der også kunne bruges som podcasts. Vi producerede 8. Udsendelserne er gratis og blev sendt over netværket af ikke kommercielle radioer.
Freelancejournalist til mange platforme: Fra tekst til radio
Jeg begyndte i sin tid som avisjournalist. Da jeg så sagde mit arbejde op og begyndte at arbejde som freelance-journalist fandt jeg hurtigt ud af, at aviserne ikke var noget jeg kunne leve af. På trodsa af at min gamle arbejdsplads havde hyret mig som redaktør og journalist for deres nye satsning. En ejendomsavis, som jeg startede op og drev i over et år. Heller ikke den efteruddannelse på et halvt år som web-redaktør var nok.
Jeg begyndte at koncentrere mig om fagblade, men måtte hurtigt sande, at jeg endnu havde meget at lære. Hurtighed var afløst med et krav om grundighed. Vinklerne skulle være skarpere, og alt det lærte jeg så.
Men når man har lært at researche, så er selve mediet ikke så vigtigt mere. Jeg begyndte at producere journalistiske indslag til radioen og havde det som en fisk i vandet. Når man nu kan det der med koder samtidig, ja så er det med at lave podcast lige til højrebenet. Det er ikke noget særligt, i dag er det med at arbejde på flere platforme normalt. Som strategisk chef for Europas største radionetværk lærte jeg dog, hvilke historier egner sig til hvad. Eller hvad der understøtter hvad. Så kort sagt, så producerer jeg gerne:
Radioindslag
Podcast, journalistiske og til undervisning
Artikler til fagblade mm.
Research
Podcast til PR, fx turistervherv (på engelsk)
Tværmediale journalistiske projekter
Web-redaktør opgaver, som fx drift og vedligeholdelse af hjemmesider med interne- og eksterne nyheder
Podcast: Freelance-journalist til en bred vifte af opgaver
Uanset om du leder efter en journalist til at lave tekster,radio eller podcast så er du havnet på det helt rigtige sted.
Alt fra radioudsendelser, over artikler til fagblade og aviser er kommet fra mit tastatur.
I dag arbejder de fleste journalister på tværs af mange platforme, og det gør jeg nauturligvis også. Produkterne er altid målrettede til mediet men naturligvis også målgruppen. Jeg har stået for adskillige journalistiske websider hvor jeg har lavet alt fra selve hjemmesiden til teksterne på siderne.
Hvis du har en opgave jeg selv ikke kan løse, så kender jeg sikkert nogen der kan. Freelance-Danmark fungerer nemlig også som netværk mellem en gruppe specialiserede journalister og fotografer.